Beszámoló a Youth of European Nationalities horvátországi szemináriumáról

By 2019-02-19aktuális

 

Hallgatónk, Laboda Georgina írása.

2019. február 10 és 17 között szervezte a Youth of European Nationalities (YEN ) éves Kick-Off szemináriumát. Nekem is szerencsém volt részt venni rajta, mint junior tréner. A szeminárium kitűnő lehetőséget biztosított számomra, hogy fejlesszem angol tudásomat és gyakorlatomat, mint tréner.

A szeminárium során az ifjúsági részvétel (youth participation) témakörén belül próbáltuk bővíteni a résztvevők ismereteit nem-formális oktatási eszközökkel. A résztvevők technikákat sajátíthattak el azzal kapcsolatban, hogyan válhatnak saját közösségeik aktív tagjává és hogyan képviselhetik az ifjúságot. Közösen feltérképeztük, kik a döntéshozók és hogyan lehet, illetve hogyan érdemes megközelíteni őket, hogy közösségeik érdekeit érvényesíteni tudják.

Lehetőségem volt arra is, hogy bemutassam a magyarországi és nemzetközi roma ifjúsági mozgalmakat. A résztvevők érdeklődve fogadták a témát és a roma ifjúsági szervezetek aktivitásán kívül, antigypsyism-ről és a porajmos-ról is tudtunk beszélgetni a résztvevőkkel.

A YEN tevékenysége igen sokszínű és érdekes. Munkájuk fókuszában az európai kisebbségek állnak. A szemináriumokon különböző ifjúsági szervezetek vesznek részt, akik mind egy-egy kisebbséget képviselnek. Lehetőségük van tudásuk megosztására, de kulturális cserére is. A szakmai és kulturális programok teljes összhangban működnek, hogy a résztvevők a lehető legtöbb ismeretre tegyenek szert.

Idén a horvátországi szerb kisebbség adott otthont a rendezvénynek. A tradicionális ételek kóstolásán és a kóló (tradicionális szerb néptánc) tanulásán túl elmélyíthettük tudásunk a szerb kisebbség jelenlegi helyzetében és történelmében. Megismertük a délszláv háború alatti helyzetüket, hogy milyen nehézségekkel néztek szembe az elmúlt harminc évben, és hogyan képzelik el jövőjüket, mint horvátországi szerbek és mint uniós kisebbség.

Nagyon hálás vagyok a budapesti Phiren Amenca szervezetnek, hogy lehetőségem volt részt venni a szemináriumon, a pécsi Divers Youth Networknek és a Youth of European Nationalities-nek pedig azért, hogy lehetőséget adtak, hogy kipróbáljam magam és tudásom, mint tréner. Hálával tartozom a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumnak is, amely engedélyezte számomra az egy hetes programon való részvételt.

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content