„Toll legyen a kezedben, ne pedig egy szívlapát”

By 2016-07-09sajtó

Az idén szeptemberben induló Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom) igazán trendi eszközt választott, hogy kollégiumi helyeit meghirdesse. Slampoetry-videóval hívja fel a felsőoktatásban tanulók, vagy épp idén felvételt nyerő fiatalok figyelmét az újonnan nyíló intézményre. A videó A tudás 6alom slammereinek közreműködésével készült, akik találó szövegeikkel eddig is sokszor bizonyították, hogy meg tudják szólítani a roma közösséget. Most is arra buzdítják őket, hogy tanuljanak, döntsenek a sorsukról, és persze jelentkezzenek a RefoRomba.

Számos roma fiatalnak volt esélye elvégezni felsőfokú iskolát.” – Káli-Horváth Kálmán

A videoklip Káli-Horváth Kálmánnak, az intézmény igazgatójának ötlete volt.

„A reformáció egyik érdeme, hogy a nép nyelvén szólaltatta meg a bibliai üzeneteket, arra törekedtem, hogy mi is azon a nyelven szóljunk a leendő első generációs roma értelmiségi közösséghez, amit értenek. A klip nézettsége már 10 ezernél tart, így elmondhatom, hogy ez egy jó irány volt” – mondta az igazgató.

A RefoRomba elsősorban olyan roma származású és/vagy hátrányos helyzetű diákok jelentkezését várják, akik szeptembertől valamelyik fővárosi egyetemen vagy főiskolán kezdik meg vagy folytatják tanulmányaikat. A kollégium célja, hogy kollégiumi elhelyezéssel, ösztöndíjjal, nyelvoktatási lehetőséggel, önismereti, kulturális és szakmai programok biztosításával esélyt teremtsen a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatóknak, hogy helyt álljanak a felsőoktatási versenyben – fogalmazott. Hozzátette: az intézmény szellemisége a közösségépítésen és a közös tevékenységeken, együtt alkotáson, együtt gondolkodáson alapul, amely már a kétnapos felvételi folyamat során is megnyilvánul.

A szeptemberben induló RefoRom új tagja a 2010-ben életre hívott Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatnak, amelynek köszönhetően már számos roma fiatalnak nyílt esélye kiemelkedő eredményekkel elvégeznie felsőfokú tanulmányait.

– ÉM-NSZR –

Borsod Online, 2016. 07.  09.

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content