Magyaroszág első roma divatstúdiójának vezetői, Varga Erika és Varga Helena nagy örömmel vállalták el a RefoRom felkérését, hogy az év utolsó szakkollégiumi hétvégéjén az alkotóműhelyben megtanítsák a hallgatókat egyedi ajándéktárgyakat készíteni.

Nagyon kevés olyan üzleti vállalkozás létezik ma hazánkban, amely a társadalmi felelősségvállalásra nem holmi kötelező teherként tekint, hanem valódi küldetéstudattal rendelkezik. Varga Erika és Varga Helena nem csak azzal a céllal hívták életre nyolc évvel ezelőtt a Romani Designt, hogy a roma folklórt széles körben ismertté tegyék, hanem – az ő szavaikkal élve – hogy az iparművészet világán keresztül segítsék a romák társadalmi integrációját.

DSC_0033 (FILEminimizer)

A stúdió 2010-ben mutatta be első kollekcióját, egy csapásra elindulva a világhírnév felé. A Romani Design termékei azóta megjelentek Stuttgartban, Brüsszelben, Berlinben, Új-Delhiben, Párizsban, Bécsben, Mumbaiban és Kuala Lumpurban, a Marie Claire Fashion Days keretein belül pedig többek között olyan magyar hírességek viszik kifutóra a Romanit, mint Gryllus Dorka, Farkas Franciska, Ónodi Eszter, vagy éppen Trokán Nóra.

A Budapesti Református Cigány Szakkollégium hallgatói – attól függetlenül, mekkora mértékben ismerték korábban a Romani termékeit – 2017 utolsó szakkollégiumi hétvégéjén boldogan vetették bele magukat a munkálatokba, ugyanis a workshop nem egyszerű „l’art pour l’art”-módon zajlott, hanem konkrét céllal valósult meg.

„Itt nem lehet félmunkát végezni!” – adta meg a délután alaphangját Varga Erika ötvösművész, utalva arra, hogy a fiatalok értékesítésre készítik a Romani jegyeit magán viselő kulcstartókat, valamint angyalkákat – nem is akárhol, hanem a bécsi karácsonyi vásár forgatagában lehet majd megtalálni őket! Bár eleinte előfordult, hogy nem minden ajándéktárgy nézett ki egyformán, vendégeink végül elégedetten távozhattak, hiszen a reforomosok hamar elsajátították az alkotás csínját-bínját: „Nagyon anyagtakarékosan dolgoztatok, egy rossz szavam sem lehet rátok!” – tette hozzá Erika.

DSC_0091 (FILEminimizer)

A testvérpár, valamint a vállalkozásban az őszi, csatkai búcsú óta dolgozó Molnár Gabriella (aki emellett a Pünkösdi Teológiai Fősikola hallgatója) elmondta, hogy a romaintegráció egyik legfontosabb sarokköve annak felismertetése a többégi cigány társadalommal, hogy a hagyományok megtartása milyen fontos szerepet játszik a romák és nem romák együttélésében.

A RefoRom és a Romani Design együttműködése azonban nem ért véget az ajándékkészítéssel: már el is kezdődött az úgynevezett „Roma Dance Fitness”-projekt, amely, mint az nevében is szerepel, ezúttal a testmozgás fontosságát hangsúlyozná a szakkollégiumban.

A Romani Design történetéről és eddigi kollekcióiról ide kattintva több információt találhattok.

Dezső Attila

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content