Intenzív Szakkurzus Napok a RefoRom Alkotóházában

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával 30 órás szakkurzust szerveztünk az első és második félév fordulóján, 2018. január 30. és február 2. között RefoRom Free-Műhely Alkotóház néven.

Január vége általában egy időbe esik az egyetemi vizsgaidőszak utolsó napjaival, de még azok is, akiknek több megmérettetésük volt hátra, szívesen vettek részt a különböző művészeti ágak egyes területeinek részletes bemutatásán, ahogyan az érdeklődő kérdések sem maradtak el.

A Budapesti Református Cigány Szakkollégium Alkotóházában folyamatosak a szintén a Nemzeti Tehetség Program által támogatott alkalmaink, most pedig kicsit beljebb evezhettek a hallgatók az identitás, a művészetek és a kommunikáció világában. A harminc óra összesen négy napra oszlott el, annak köszönhetően, hogy hét közben minél kevésbé terheljük hallgatóinkat kötelező feladataikon túl.

A program intenzivitását jól jelzi, hogy szakkurzus szinte napi nyolc órában zajlott, kisebb szünetekre álltunk csak meg, felfrissülés, illetve étkezés gyanánt – a foglalkozásokat az Alkotóház vezetői tartották az alkalom során.

A szakkurzus legnagyobb része a hallgatók képzőművészeti ismereteit gazdagította: három alkalommal a képzőművészeti gondolkodás alapjairól esett szó, grafikai, festészet és fotó tárgykörében, majd kockológiáról, térábrázolásról, az ellipszisről és drapériáról egyaránt.

Utánajártunk, hogy a szépségnek van-e, és ha igen, milyen szerepe az egyes szakmákban, a hallgatók kedvenc képeiket prezentálták társaik számára, majd műelemzésre is sor került, többek között Leonardo da Vinci: Mona Lisa; Edvard Munch: A sikoly; Botticelli: Vénusz születése; Vincent van Gogh: Ciprusok az éjszakai ég alatt (Csillagos éj) című alkotásokat vesézték ki a résztvevők.

Gyakorlati ismeretekből sem volt hiány: a hallgatók grafikai és festészeti eljárásokról tudhattak meg többet, online kiállításokat tekintettek meg, illetve filmet elemeztek. Az identitás tárgykörében a “cigány vagy roma?” örök kérdést járták körül a szakkurzusra jelentkezők, kommunikációs készségek terén pedig a vitakultúrát erősíthették (Karácsony: vásárlás vagy szeretet; Abortusz: pro és kontra).

Noha a RefoRom Free-Műhely Alkotóház négy napjába rengeteg érdekesség és újdonság sűrűsödött bele, a hallgatók jó hangulatban, lelkesen és motiváltan vettek részt a foglalkozásokon, melyek végén ismeretekben való gazdagodásról számoltak be. Fontosnak tartották kiemelni azt is, hogy szűk körben sokkal jobban tudták megélni az együttműködést, sőt, egymás mélyebb megismerésére is remek alkalom nyílt az alkalom alatt.

 

 

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content