Álláskeresési technikáktól Isten csodálatos gondosságáig

By 2018-11-05aktuális

Nemrég ismét szakkollégiumi hétvégén vettünk részt a RefoRomban: álláskeresési technikákat sajátíthattunk el, a roma identitásról beszélgettünk, megismertünk egy innovatív nevelési módszert, vendégünk volt a Roma News Production, a szakmai munkát pedig leleki elcsendesedéssel és istentisztelettel zártuk.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitója után legközelebb október 26-28. között gyűltünk össze teljes létszámban mi, RefoRom-os szakkollégisták. A hétvége első programja péntek este kezdődött, az álláskeresési technikákkal ismerkedtünk meg Sőfalvi Tímea segítségével. Számos kérdésünkre választ kaphattunk a jó önéletrajzhoz és a megnyerő motivációs levélhez kapcsolódóan, illetve megismerkedtünk a kopogató levéllel, az előadás utolsó harmadában pedig egy valós LinkedIn profil készítését követhettük végig számos tippel és trükkel megfűszerezve.

A szombati napot az oláh cigány származású Raffael Mónika előadása nyitotta, melyben a roma nők helyzetéről és a roma identitáshoz kapcsolódó kérdésekről beszélt saját életének tapasztalatai és a kutatások alapján. Mint megtudtuk, a roma nők helyzete különösen nehéz hazánkban, hiszen etnikai és nemi szempontból is számos előítélettel kell megküzdeniük, ugyanakkor, ha ezeken felül tudnak emelkedni, akkor az plusz erőforrást biztosít számukra.

Az előadás teljesen interaktív volt, hiszen ki-ki szabadon hozzá tehette saját gondolatait, meglátásait, így komoly beszélgetések alakultak ki egy-egy témát érintően. Ebéd után Bódis Kriszta látogatott el hozzánk, aki a saját készítésű, Isten adóssága című filmjén keresztül mutatta be az ózdi Hétes-telep kilakoltatás árnyékában élő lakóinak mindennapjait a 90-es évek végén. Ezután a saját maga által kidolgozott, alkotás-központú nevelési módszert mutatta be, amely a jelenleg is épülő Van Helyed Rendszer alapjául szolgál; és hátrányos helyzetű, főleg roma gyermekeknek, fiataloknak nyújt segítséget értékeik felfedezéséhez és céljaik eléréséhez.

A program zárásaként egy újabb filmet néztünk meg, amely a telep helyzetét mutatta be.  Azt hiszem a jelenlévők nagy többsége igazán megszólítva és megérintve érezte magát ezen az alkalmon, ezért jól is jött, hogy ezek után könnyedebb vizekre eveztünk. Vacsora után Lakatos Richárd és Balogh Tibor, A RomaNews munkatársai érkeztek hozzánk, hogy az őszi kisfilmünkhöz ötleteket gyűjtsünk és más alkotásokból is inspirálódjunk. A készülő film részletei ugyan még titkosak, de a csapatmunka nagyon jó hangulatban telt, sokat nevettünk és mindenki kibontakoztathatta a színészi vénában rejlő lehetőségeket.

A vasárnap a RefoRomban is az Úr napja, ezért elsőként kollégiumunk lelkésze, Topolánszky Ákos vezetésével bibliaismeretünket fejlesztettük. A központi téma a kánon, illetve a Biblia kialakulásának, mai formájának elnyerése volt. Hallottunk papiruszról és a pergamenről, illetve Ákos saját bibliagyűjteményéből is elhozott néhány darabot bemutatásra. Fél tizenegykor már a Külső-Üllői Úti Református Gyülekezet templomában ültünk, ahol Kiss Sámson Endre lelkész úr igehirdetését hallgattuk az úrvacsorával egybekötött istentiszteleten.

Az alapige Mózes első könyvének 3. fejezetéből szólt, amely számos értékes üzenetet hordoz. Számomra leginkább Isten csodálatos gondossága és kegyelme ragyogott ki belőle, hiszen már ekkor megígéri a Messiást, aki a kígyó fejére tapos majd. Az üzenetben hangsúlyos volt az is, hogy milyen jól példázza ez a rész a viszonyunkat a bűnhöz: mások életében sokszor szembe ötlőnek tűnik, ám önmagunkra ugyanolyan vakok vagyunk, mint az első emberpár. Az áldás vétele után még részt vettünk a szeretetvendégségben, majd közös ebéddel zártuk a hétvégét.

Szöveg: Gusztos Éva
Fotók: Kovács Szandra, Molnár Csillag

 

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content