Mindannyian művészek vagyunk

By 2018-11-13aktuális

A RefoRom legutóbbi szakkollégiumi hétvégéjén megidéződtek az első tanév műv-termes alkalmai, hiszen akkori műhelyvezetőnk, Balogh Tibor volt a vendégünk, aki képzőműveszti workshopot tartott nekünk szombaton. Ám előző este az Alkotóház Klubban Farkas Zsolt (Khamoro Budapest Band) zenélt nekünk, sőt, tanított különböző tánclépéseket.

Jó érzés látni, hogy a hallgatói igények és a szakkollégium vezetésének tervei általában összecsengenek: így valósult meg a roma kultúra szerteágazó elemeiről szóló Reforom Alkotóház Klub, amelyben a szakkollégiumi hétvégék első napján valósul meg, Farkas Zsolt segítségével. A hangsúly ezúttal a táncon volt: remek muzsika mellett mozoghattunk, ki bátrabban, ki kevésbé, azt azonban mindenkiről el lehetett mondani, hogy jól érezte magát.

Íme, egy kis ízelítő az estéről – még több videó a Facebook-oldalunkon!

Szombaton a képzőművészet vizeire eveztünk, Balogh Tiborral: szó esett szimbólumokról, képekről, jelekről, a közös munkát általa vetített fotók elemzésével kezdtük, és mindenki elmondhatta, ki mit lát bele az adott alkotásba. Ezt követően csoportokra bomlottunk, melyekben másfél óra állt rendelkezésünkre, négy feladat megoldására.

Az elsőben a tanító, az orvos, valamint a miniszterelnök tevékenységét kellett újraértelmeznünk, a bemutatáshoz azonban csak jeleket használhattunk, szöveget nem – meg kell hagyni, remek műalkotások születtek! A következő feladat egy képírás elemzése volt, a reforomosok kreativitását pedig jól jellemzi, hányféleképpen tettük azt.

Különleges kihívást jelentett Rainer Maria Rilke: Archaikus Apolló-torzó című versének elemzése – itt a mű és a mellette szereplő kép alapján kellett értelmeznünk a hibát, mint fogalmat. Az utolsó feladatban magunkat is be kellett vetnünk: előbb három, majd öt dolgot kellett megváltoztatni magunkon, velünk szemben lévő társunknak pedig rá kellett jönnie, hol történt a módosítás.

A délután folyamán már mi magunk is alkothattunk: különböző tárgyakat (pl. toll, befőttesüveg) kellett installációba tennünk, és műalkotásként befotóznunk, portrét rajzoltunk egymásról, de a vakrajzolásban is fejlődni tudtunk.

A vasárnap szokás szerint az elcsendesedésé volt. Lelkészünk, Topolánszky Ákos áhítatát követően együtt sétáltunk át a Külső-Üllői úti Református Gyülekezet tőlünk néhány méterre található épületébe, hogy részt vegyünk a délelőtti istentiszteleten, ahol Kiss Sámson Endre lelkipásztor hirdette az igét.

Dezső Attila

Még több kép a hétvégéről:

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content