Beindult a 2019-es év a RefoRomban

By 2019-01-29aktuális

Bár néhány hallgató ezekben a napokban is gőzerővel készül utolsó vizsgáira, nálunk nem állt meg az élet: az év első szakkollégiumi hétvégéjén a RefoRom Alkotóház Klub keretein belül Farkas Zsolt volt a vendégünk, majd az Integrált Kifejezési Műhelyen vettünk részt, Balog Kata és Tóth Bence András vezetésével.

Mint ha csak most lett volna, amikor búcsút intettünk egymásnak karácsony előtt, de mindennek már több, mint egy hónapja. Az ünnepekről visszatérve hallgatóink belevetették magukat a tanulásba, de nem kellett sokat várniuk arra, hogy társaikkal együtt ismét hasznos ismeretekkel gazdagodjanak.

A 2018/2019-es tanév második félévének első szakkollégiumi hétvégéjén folytatódott a RefoRom Alkotóház Klub, ahol Farkas Zsolt, a Khamoro Budapest Band frontembere zenélt nekünk. Ő kezdte, mi folytattuk: hangszert fogtunk, sőt, táncra is perdültünk, s mint mindig, ezúttal is rengeteg új ismerettel gazdagodtunk a roma kultúra berkeiből. A hallgatók a hétvégi alkalmon többek között arról beszélgettek közösen, hogy mit jelent a roma kultúra időseknek és fiataloknak, és hogy hogyan alakult át ez az elmúlt évek folyamán.

Szombaton délután Tóth Bence András és Balog Kata a kreatív kifejezés rejtelmeibe vezetett be minket. A hosszú műhelymunka bemelegítő játékokkal kezdődött, hogy minél jobban rá tudjunk hangolódni a komolyabb feladatokra. A második blokkban a hallgatóknak saját hetüket kellett elmesélniük párokban, hét percben, amit a pár másik tagja elmutogatott. „A hangsúly nem azon volt, hogy megmutassuk, ki mit csinált éppen, inkább a hangulatot szerettük volna átadni” – mesélte Gusztos Éva vegyészmérnök szakos hallgatónk.

A harmadik blokk a közös játékról szólt: a RefoRom tetőtéri padlóját négyzetekre osztottuk fel: ezek közül néhányra lehetett csak lépni, a többire nem, és egy X-jeltől kellett a pálya másik végére érnünk. A nehezítést az adta, hogy nem volt szabad beszélnünk az éppen pályán haladóhoz, egyedül Kata segíthetett ebben. Ezt követően szobrokká váltunk: a türelmet, illetve az empátiát kellett megjelenítenünk két csoportban, a másik oldalnak pedig ki kellett találnia, hogy mit is jelenítünk meg.

A következő közös alkalomra már nem is kell két hetet várni: február 9-én találkozunk a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat Focikupáján, Debrecenben!

Fotók: RefoRom-hallgatók

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content