Új hajnal hasad – Szakkolis hétvégével kezdődött a félév a RefoRomban

By 2019-09-23aktuális

Beiratkozás, tájékoztatás és az intézmény megismerése – hallgatóink alig győzték befogadni az új információkat a mögöttünk hagyott hétvégén.

Az új reforomosok már az augusztusi felvételin betekintést nyerhettek a szakkollégium működésébe, a KRSZH-találkozó apropóján pedig több mint háromszáz társukkal együtt egy könnyed, bulis évnyitón vehettek részt Szolnokon.

A 2019-2020-as tanév első szakkollégiumi hétvégéje ezek után valódi fejtágításról szólt: ekkor iratkoztak be a hallgatók, megismerték a RefoRom házirendjét, a félév programját, valamint hogy hogyan szükséges teljesíteniük a legmagasabb ösztöndíj eléréséhez.

A szombati napot Topolánszky Ákos lelkész áhítata nyitotta, aki egy 2001-ben, az erdélyi Magyarózdon, romák által készített keresztet ajándékozott a szakkollégistáknak. “Jézus nem csak a rokokó keresztekben van otthon, hanem ott is, ahol a legkisebbek vannak – melyek lehetnek rozsdásak is. A lényeg, hogy ahol a kereszt van, ott ő is ott van” – mondta.

Miután a hallgatók elénekelték az “Úr Jézus Megváltó” című éneket, valamint a cigány és magyar himnuszokat, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke, Schanda Anikó köszöntötte a reforomosokat. A református cigány szakkollégiumok fenntartói képviselője a tanítványok sorsát helyezte a hallgatók szívére: “Ők is, mint sokan közületek, nehéz sorból jöttek, de Isten kiválasztotta őket és mindig velük volt a szolgálatuk során.”

Káli-Horváth Kálmán igazgató a RefoRom legújabb évkönyvét ajándékozta a hallgatóknak, Anikó és Ákos pedig minden új szakkollégistának egy-egy bibliát nyújtott át, amely hasznos útitársként kísérheti őket tanulmányaik során és a későbbiekben is.

Ezt követően tekinthettük meg a Kovács Szandra által elkészített RefoRom-kisvideót, melynek néhány snittje után hasunkat fogtuk a nevetéstől.

A junior és senior szakkolisok ismerkedését Gusztos Éva segítette kötetlen játékokkal, aki már negyedik évét kezdi a RefoRom falai között. A napot három-három Biblia és reforomos poló aláírása zárta: a szakkollégiumból nyáron távozott munkatársainkat szeretnénk velük meglepni.

A közérdekű információk után – ha csak hangyányival is – komolyabb témák következtek vasárnap: a hallgatók megválasztották maguk közül azt a társukat, aki képviselni fogja őket az ösztöndíjbírálatban, valamint a fegyelmi bizottságban. Nagyszerű, hogy ez utóbbinak egyszer sem kellett összeülnie az elmúlt tanévben.

A hallgatói fórumon szó esett a RefoRom házirendjéről, melyhez mindenki ötletekkel járulhatott hozzá, Borkó László gondnok pedig hasznos információkkal látta el az új és régi szakkollégistákat egyaránt, a békés együttélést megkönnyítendő.

A reforomosoknak bizonyos óraszámú önkéntességet kell vállalniuk, az ehhez kapcsolódó lehetőségeket a nap zárásaként a szakkollégium alumnija, Víg Miklós ismertette a tatárszentgyörgyi gyülekezet, Dezső Attila pedig az Országos Református Cigánymisszió részéről.

Dezső Attila

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content