Konfliktuskezeléssel nyitottuk az új félévet a RefoRomban

By 2020-02-04aktuális

Bár néhol még tart a vizsgaidőszak a Budapesti Református Cigány szakkollégiumban, mi már nekilendültünk a szemeszternek: korábbi munkatársunk, Mármarosi Eszter konfliktuskezelési módszerekkel ismertette meg a RefoRom tagjait.

A szombati nap első része ismerkedéssel telt majd a trénerként és terapeutaként dolgozó Mármarosi Eszter ismertette a hallgatókkal, hogy ő hogyan látja a konfliktusok és megoldásuk fontosságát mindennapjainkban. A délután persze nem lehetett teljes gyakorlati képzés nélkül: a szakkollégisták komoly gondolkodást igénylő feladatba lettek bevonva, ahol meg kellett húzniuk a határt saját maguk, és egy véletlenül kisorsolt társuk között – volt, akinek a karnyújtásnyi távolság, másoknak az ölelés volt természetes.

Egyik hallgatónk, Gusztos Éva így vélekedett a szakkollégiumi hétvége vasárnap folytatásáról: A napot egy rövid bizalomjátékkal kezdtük, majd a Thomas-Kilmann tesztet töltöttük ki, amelynek segítségével a saját konfliktuskezelési stílusunkra pillanthattunk rá. A délelőtt további részében és kora délután Eszter tartott előadást arról, hogy miért vannak nézeteltéréseink, és hogy mennyire meghatározó a család és a gyermekkorunkból hozott sémák ebből a szempontból is.

Közben sok-sok történet és kérdés is felmerült a saját életünkből is, igazi beszélgetés alakult ki. Ezt a részt a konfliktuskezelési stílusok részletes áttekintése zárta. A legjobb része a napnak szerintem az utolsó feladat volt, ahol hármas csoportokban dolgoztunk a Sunny-gyümölcs titkának megfejtésén.

Ketten rivális professzorokat alakítottunk, akiknek szüksége van a gyümölcsre, míg a harmadik ember a megfigyelő szerepét töltötte be. Attilával és Brigivel nagyon jól tudtunk együtt dolgozni, élveztem minden percét a közös munkának. Számomra nagyon mozgalmas volt a nap, de nagyon sokat tanultam is közben a többiekről és magamról is.”

Február 3-tól már a hétközi workshopok is újraindultak, azaz kijelenthető: ismét teljes gázon pörög az élet a RefoRomban!

Szöveg: Gusztos Éva-Dezső Attila
Fotók: Dezső Attila

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content