Varga Dávid: Négy nemzetiséget is képviselhetnék, de cigányként érzem magam jól

By 2020-05-28aktuális

Alapvetően én egy olyan ember vagyok, aki nem a származás, bőrszín vagy vallás alapján dönti el, hogy ki milyen ember. Én négy nemzetiséget is képviselhetnék, de én cigányként érzem magam jól.

Aszerint válogatom meg a barátaimat, hogy kinek a társaságában érzem jól magam és, hogy kire számíthatok minden esetben. Az életben mindig az lesz a célom, hogy jó példát mutassak az embereknek és, hogy segítsem a szegény sorsban élő tehetséges gyerekeket, fiatalokat. Szerintem a RefoRomnak ez is egy mottója, mivel egy új generációnak kell megmutassuk azt, hogy meg tudtuk csinálni, és olyan emberek állnak mögöttünk, akik segítenek a nehézségeinkben, mint ezt a RefoRom dolgozói teszik.

Ezért azt is tovább kell adjuk, hogy az egyetemen nem vagyunk egyedül, mert a cigány szakkollégium mindig értünk fog dolgozni. Én büszke vagyok, hogy van bennem cigány vér és cigánynak mondhatom magamat, és a kollégiumban alázattal és tisztelettel adom át másnak a cigány érzéseimet, szeretetemet. A lényeg, hogy tiszteljük egymás kultúráját és becsüljük, akkor már nem hiszem, hogy lenne bármilyen nézeteltérés a cigány és a nem cigány között.

Ezen dolgozok én is, hogy ezeket az idő során kialakult falakat lebontsam. Ezért is becsülöm, hogy a roma szakkollégiumokban nem csak romákat vesznek fel. Ez egy jó misszió, hogy a nem cigányok belelássanak a roma kultúra szépségeibe. Sajnos, a roma származású fiatal értelmiséginek nagyon sokat kell bizonyítani a nem romák felé, hogy a kultúrája milyen szép és, hogy ne rakják őt is egy skatulyába a bűnös életű romákkal.

Ezért is fontos, hogy a nem roma belelásson a cigány kultúrába és, hogy terjessze a többi nem roma felé, hogy milyen szép is ez a kultúra. Abban a tudatban, nőttem fel, hogy magyar vagyok, mert magyarul beszélek, de a reforomos éveimnek köszönhetően tudtam meg, hogy benned cigány vér is csörgedezik. A RefoRomnak köszönhetem, hogy most cigányként vagyok teljes!

Szöveg: Varga Dávid
Fotó: Vargosz

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content