Erőszakmentes kommunikáció-tréning a félév utolsó szakkolis hétvégéjén

By 2018-05-09aktuális

A vizsgaidőszak közeledtével egyre inkább a zh-k és vizsgák körül forognak a hallgatók gondolatai, akik a tanulás mellett azonban örömmel vettek részt az erőszakmentes kommunikáció alapjait ismertető kurzuson.

A külső szemlélők igencsak irigykedve nézhetnek a RefoRom lakóira, hiszen minden szakkollégiumi hétvégén izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokat hallgathatnak meg – a közösségi szellemet erősítve persze, hiszen az információszerzést kiegészítve a csoportmunka is szerves részét képezi az alkalmaknak.

Nem volt ez másként a legutóbbi hétvégén sem, amikor Pogány Anikó tréner és pszichodráma-vezető az erőszakmentes kommunikáció rejtelmeibe vezette be a hallgatókat. A pénteki program interaktív ismerkedéssel kezdődött, ahol egy-két személy mutatta be egy másik társukat – ez nem csak arra szolgált, hogy tréner jobban megismerje a hétvége résztvevőit, de olyan dolgok is elhangzottak, melyeket a reforomosok sem tudtak korábban a másikról.

Anikó ezt követően a személyközi kommunikáció három típusát mutatta be: a passzív, agresszív és asszertív formák megismerését követően mindenki megállapíthatta, hogy hová tartozik, így állhattak be a hallgatók egy virtuális háromszög által határolt területre – a passzívat egy üres szék, az agresszívat egy felfordított szék, rajta egy kisrókával, az asszertívat pedig egy szék és egy zsiráf szimbolizálta. A hallgatóknak később meg kellett állapítaniuk, hogy miben jók, illetve miben kell fejlődniük kommunikáció terén, amely szintén több új információt is tartalmazott a hallgatók számára, legyen szó önmaguk, vagy társuk megismeréséről.

Szombaton folytatódott a program, reggeltől egészen késő délutánig. A tréning legfontosabb elemét az jelentette, hogy a hallgatók megismerjék, hogyan érhetik el céljaikat egy párbeszéd során úgy, hogy nem maradnak alul – például amikor a partner erőszakos, vagy agresszív, hogyan lehet higgadtan, önmagukat nem feladva, határozottan kommunikálni. Ehhez segítségül hívták saját tapasztalataikat is, azokat a helyzeteket, amikor nekik jelentettek nehézséget a hasonló helyzetek.

A szakkollégiumi hétvége a hallgatók félév végi előadásaival, a RefoRom házi konferenciájával folytatódott, melyben egy másik beszámolóban foglalkozunk részletesebben.

Dezső Attila
A beszámoló megszületésében közreműködött: Lakatos Attila, Dén Péter (fotó)

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content