Megnyitotta kapuit a RefoRom Alkotóház Klub!

By 2018-09-25aktuális

Ettől a tanévtől kezdve a szakkollégiumi hétvégék péntekjein Farkas Zsolt, a Khamoro Budapest Band alapítója és vezetője cigány kulturális foglalkozásokat tart a hallgatóknak – az első alkalomra nemrég sor is került, praktikus információk átadásával egybekötve.

Szeptemberben kevés ideje van a pihenésre a szakkollégistáknak: nemrég a félév első szakmai hétvégéjén vettek részt, ahol prezentációs és stresszkezelési képességeket sajátíthattak el, egy héttel később pedig a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat évnyitóján vendégeskedtek, Tatán.

Még mielőtt azonban az “élő vizek városa” fogadta volna a reforomosokat, az intézmény munkatársai rövid fejtágítást tartottak számukra a félév menetéről, de itt tudhatták meg a szakkollégiumi léthez szükséges, legfontosabb információkat is.

Topolánszky Ákos, a RefoRom lelkésze a kezdet fontosságáról beszélt nyitó áhítatában, kiemelve, hogy a szakkollégisták az Úr ismeretére nyitott közösség részei, ahol a próbák – legyen szó vizsgákról, vagy akár házon belüli konfliktusokról – során szerzett sebek gyógyulni tudnak. Ákos az alkalom után örömmel folytatta a RefoRom hagyományát, és minden új hallgatónak átadott egy-egy Bibliát.

Intézményünk igazgatója, Káli-Horváth Kálmán, Simon Nóra tanulmányi vezető, valamint Mármarosi Eszter szakmai munkatárs ismertette a RefoRom mentori hálózatát, a nyelvoktatás részleteit, a szakkollégiumi hétvégéken szerezhető kreditek rendszerét, a disszeminációs lehetőségeket és a hétvégék felelőseinek fontosságát.

A sok-sok infó után jöhetett az este könnyedebb része: “Az nem igaz, hogy a cigányok vérében van a zene és a tánc!” – mondta  mosolyogva Farkas Zsolt, a Khamoro Budapest Band vezetője, a program felütéseként. Ezt a kijelentést támasztotta alá az orvostanhallgató Kalányos Richárd, a Jezsuita Roma Szakkollégium korábbi tagja, aki régóta a Khamoro segítője: “A szívritmus megtalálása sokkal jobban megy!”

Zsolt eltökélt célja, hogy mindenkivel megismertesse és megszerettesse a magyar cigány zene- és tánckultúrát – amíg ő a gitárt pengette, több hallgató is táncra perdült. Ahhoz, hogy a félév tematikája a hallgatókra legyen szabva, igazgatónk indíttatására a hallgatók elmesélték, hogy milyen kapcsolatuk volt eddig a roma kultúrával, hogyan élik meg azt a saját életükben.

Volt olyan reforomos, akinek nagymamája olyan zenekarban játszott, melyet Zsolt is ismert, de olyan is, aki több generációs zenész családból származik. Többen kiemelték, hogy a zene és a tánc mellett nem szabad megfeledkezni az irodalomról, a képzőművészetről és a gasztronómiáról sem, ahogyan azt is, hogy büszkék a cigány kultúrára. Legtöbben mégis azok voltak, akiknek a szakkollégium segített identitásuk megtalálásában és mélyebb megismerésében, amely önmagában jelzésértékű a RefoRom és testvérintézményei számára.

Hamarosan folytatódik a RefoRom Alkotóház Klub!

Dezső Attila

Még több kép az alkalomról:

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content