Ízelítő a RefoRom 2018-2019-es tanévben megvalósuló szakmai programjairól

By 2019-08-13aktuális

A Budapesti Református Cigány Szakkollégium harmadik tanévének szakmai kurzusai a korábban megszokott színes tartalommal, de strukturáltabban folytatódtak.

A hétvégék pénteki napjain Farkas Zsolt, a Khamoro Budapest Band alapítója és vezetője cigány kulturális foglalkozásokat tartott a hallgatóknak (bővebben az 50-51. oldalakon), a szombatok a közismereti képzéseké voltak, a vasárnapok pedig a lelki elcsendesedésről szóltak, lelkészünk, Topolánszky Ákos vezetésével. Ez utóbbi alkalmaknak szerves része volt a bibliaismeret, illetve a gyülekezeti közösség a RefoRom utcájában található Külső-Üllői úti Református Gyülekezetben.

A félév első szakkollégiumi hétvégéjén a reforomosok prezentációs készségfejlesztő tréningen vehettek részt egy profi trénercsapat vezetésével, melyet követően stresszkezelési technikákat sajátíthattak el, elméleti és gyakorlati síkon egyaránt. Októberben a hatékonyabb álláskereséshez kaphattak ötleteket a szakkollégisták, majd betekintést nyerhettek a roma nők helyzetébe, identitáskeresésük problematikájába.

A folytatás az alkotásközpontú módszertanról, mint a társadalmi felzárkózás eszközéről szólt: a hallgatók a Bódis Kriszta rendezte Isten adóssága című filmet tekintették meg a hallgatók, mely az ózdi Hétes-telep lakóinak életét mutatta be. A szakkollégisták megismerhették a hátrányos helyzetű roma fiatalokat segítő Van Helyed Alapítvány munkáját – a szervezet legfőbb célja a roma fiatalok felfedezése és értékeik tudatosítása.

Akárcsak tavaly, idén is vendégül láttuk a Roma News Production munkatársait, akik segítségével elkészült intézményünk új kampányvideója, melyben természetesen a reforomosok játszották a főszerepet. Novemberben megidéződtek az első tanév műv-termes alkalmai, hiszen akkori műhelyvezetőnk, Balogh Tibor volt a vendégünk, aki képzőművészeti workshopot tartott a hallgatóknak, különböző technikákkal fejlesztve a résztvevők kreativitását.

A félév végén a Magyarországi Roma Galéria vezetője, Vári Zsolt mutatta be az egyesület életét, majd személyiségfejlesztéssel folytatódott a hétvége: a tréning célja a szakkollégiumi közösség életének fejlesztése, a diákok közötti kommunikáció jobbítása és a hatékony együttműködés kialakítása volt.

Az új év integrált kifejezés műhellyel kezdődött: a terapeuta mozgáson és táncon keresztül fejlesztette az egyéni és a csoportos integrációt. Februárban ismét kamera elé álltak a hallgatóink, hiszen ismét videót forgattak a Roma News Production vezetésével. A következő hónapok szakkollégiumi hétvégéin az általunk által szervezett eseményeken aktivizálhatták magukat a reforomosok: márciusban a „Dizájnerdrogok a szegregátumokban” címet viselő szimpóziumon, áprilisban saját maguk adtak számot tudásukról kétnapos házi konferenciánkon, májusban pedig néhányak közülük Szegeden is előadhattak, a Roma Szakkollégiumok Országos Tudományos és Ismeretterjesztő konferenciáján. Ezekről a rendezvényekről bővebben is olvashatnak évkönyvünk lapjain.

Mármarosi Eszter

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content