Megyesi Márta: A RefoRom nélkül sokkal nehezebben jutottam volna el a diplomáig

By 2020-04-14aktuális

Nagyon örülök annak, hogy a RefoRom kapunyitásától kezdve, azaz 2016 szeptembere óta tagja lehetek a szakkollégiumnak. Hogy azóta milyen meghatározó pillanatokat, sikereket élhettem meg többek között a RefoRomnak köszönhetően, és hogy ezáltal mit jelent nekem ehhez a közösséghez tartozni, a teljesség igénye nélkül a következőkben fogom kifejteni.

Kezdjük is hát az elejétől. Unokatestvéremtől hallottam 2016 nyarán, hogy az év szeptemberétől Budapesten református cigány szakkollégium fog nyílni. Hamar elgondolkoztam rajta, hogy jelentkeznem kellene, de azért felmerült bennem, hogy biztos jó döntés lenne-e, meg hogy van-e nekem ott egyáltalán keresnivalóm, hisz nem vagyok cigány származású. De minden hezitálásom ellenére úgy döntöttem, hogy beadom a jelentkezésemet, és lesz, ami lesz. Mondanom sem kell, hogy jól döntöttem: a nyár folyamán felvettek, és beköltöztem a kollégiumba.

Már a legelejétől nagyszerű, pezsgő, lendületes közösség alakult ki, sok időt töltöttünk együtt, így könnyen megtaláltam a helyem. Ettől kezdve tudtam, hogy van ott hely számomra is.

Célommá vált, hogy példa lehessek, lehessünk arra, hogy igenis tud egymással együtt élni, megtalálni a közös hangot cigány és nem cigány; hogy a köztudatban lévő cigányokkal szembeni sok sztereotípiával, megbélyegzéssel szemben mennyi sok ellenpélda van. Csak nyitottnak kell lenni arra, hogy megszabadulva az általánosításoktól, nyitottan és őszinte kíváncsisággal forduljunk egymás felé.

Tehát a RefoRom számomra az az ideális közeg, ahol békésen, megértően, egymást segítve tudnak együtt élni különböző származású emberek. Amely által minden szakkollégista hiteles példává tud válni a saját környezetében.

Sokat jelent számomra a RefoRom keresztyén szellemisége is, hogy van helye a szakkollégium falain belül a hitbéli közösségben való részvételnek is. Jó megtapasztalni azt, hogy ha például tanácsot kérek, akkor nem egy emberi mértékeknek megfelelő, világi tanácsot kapok, hanem annál sokkal magasabb szintűt: Istenhez fordulunk segítségért és útmutatásért, imában.

Örömmel tölt el az is, amikor hallom, hogy valaki elsétál a lakóblokkunk előtt, és ráismerek, hogy egy keresztyén éneket dudorászik.

Mindezek mellett szakkollégiumról is szó van, így elengedhetetlen, hogy a szellemi épülésünk mellett a tanulmányainkban is segítségünkre legyen. Ennek érdekében különböző szakmai programokon, műhelyeken, konferenciákon vehetünk részt. Rendszeresen folyik angol nyelvoktatás, melyet most különösen is kiemelnék. Nagyon sokat köszönhetek a RefoRomnak, hogy biztosította számomra ezt a lehetőséget, mert különben sokkal nehezebb és hosszabb úton juthattam volna el az alapdiplomám megszerzéséig. Így viszont nemrég a mesterképzés első évébe léphettem.

Szakmai tevékenységünk nem csak azzal van jutalmazva, hogy a Reforom támogatásával elérjük tanulmányi céljainkat, hanem havonta pénzbeli juttatást is kapunk szakkollégiumi feladataink teljesítésétől függően. Ez óriási megkönnyebbülést jelent számomra, mert így (az egyetemi tanulmányi és szociális ösztöndíjjal kiegészülve) nem kell eljárnom dolgozni. A családomtól ugyanis sajnos nem számíthatok anyagi támogatásra.

Összegezve, ha csak néhány szóval kéne kifejeznem, hogy mit is jelent számomra a RefoRom, akkor talán ezeket mondanám: hitélet, kultúra, szakmaiság, testvériség.

Szöveg: Megyesi Márta

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content