Nagy Richárd Tihamér: A diszkriminatív megnyilvánulások, rasszista intézkedések, támadások, a szegregáció egyre szedik az áldozataikat

By 2020-06-08aktuális

Magyarországon számos kisebbség él, de mégis a roma etnikummal kapcsolatosan alakultak ki leginkább sztereotip állítások és előítéletek, illetve a velük való együttélésből származik a legtöbb konfliktus.

Cigánynak lenni manapság és minden korban különleges társadalmi státuszt jelent és jelentett, igazolják ezt a különböző történeti és szociológiai kutatások. A történelem során kialakult és megkövesedett sztereotípiáknak köszönhetően a társadalom egy része szemében romának lenni alacsony presztízsű dolognak számít.

Az előítéletek és a sztereotípiák napjainkban egyre jobban kísértenek. A diszkriminatív megnyilvánulások, rasszista intézkedések, támadások, a szegregáció egyre szedik az áldozataikat. Egyre többször, egyre nagyobb számban, és egyre erőteljesebben jelennek meg a közéletben olyan témák, esetek, helyzetek, amelyek valamely kisebbségekkel kapcsolatosak. Vagy azért, mert őket érte súlyosan diszkriminatív megnyilvánulás, vagy, mert éppen ők követtek el valamely, a társadalom számára elfogadhatatlan cselekedetet.

Ez mind fokozottan igazak a roma kisebbségre. Magyarországon a többség a romákkal, mint kisebbséggel szemben messze a legelutasítóbb. Ha cigányok kerülnek szóba, szinte kizárólag negatív véleményekkel és sztereotípiákkal jellemzik őket. Közvélemény-kutatások sora jutott arra a megállapításra, hogy a magyar népnek a cigánysággal kapcsolatos neheztelése, sőt ma már jobban ide illik az a szó, hogy gyűlölete, egyre inkább fokozódik. A mélyszegénység gyakran odáig vezet, hogy alternatív úton, sokszor bűnözésből próbálnak megélni. Ezért van az, hogy a cigányok körében a haszonszerzési cél dominál leginkább az elkövetett bűncselekmények tekintetében.

A roma és a nem roma együttélésből kinövő témakörök és ezekből is elsősorban a problémák száma megannyi lehet, sok oldalról körüljárható, sok nézőpontból megfigyelhető, sok szempontból magyarázható. Az, hogy Magyarországon a cigányokkal kapcsolatban alakult ki a legélesebb előítélet-rendszer, annak „történelmi hagyománya” van. Más etnikai kisebbségek is élnek hazánkban, de olyan széles körben elterjedt negatív attitűdök egyikhez sem kapcsolandók, mint a roma kisebbségekhez.

Szöveg: Nagy Richárd Tihamér
Fotó: Dezső Attila

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content