Zenetörténettől a vércukoszint szabályozásáig

By 2018-05-10aktuális

A félév utolsó szakkollégiumi hétvégéjét a RefoRom hallgatói saját kutatási-tanulmányi-érdeklődési területük egy szeletét bemutató előadásokkal koronázták meg, újabb bizonyítékát adva annak, hogy intézményünk tagjaiban óriási potenciál rejlik – büszkék vagyunk rájuk!

Ahogyan az lenni szokott, a hallgatók vasárnap reggel a kollégium közösségi termében gyűltek össze áhítatra, Topolánszky Ákos vezetésével, ezt követően pedig következett a hétvége legnagyobb megmérettetése, a házi konferencia. Itt minden hallgatónak maximum 15 perc állt a rendelkezésére ahhoz, hogy egy prezentáció segítségével ismertesse, hogy milyen témában végez kutatásokat, vagy írja a szakdolgozatát – esetleg mi az a terület, amely iránt elkötelezett érdeklődést mutat.

A konferencia a Víg-házaspár bemutatóival kezdődött: Miklós a Magyarországon történő gyülekezetalapításról, Erika a cigányok vallásosságáról tartott előadást. Őket a RefoRom másik házaspárja követte: Semlyényi-Harmati Fruzsina a gyülekezetbe járás, és a hívő közösségi élet fontosságáról, férje, Dániel a jegyző szerepének hazai változásáról mesélt. Grózinger Lejla szakdolgozatának témáját mutatta be, az Ortopédiai célú Moire-képek feldolgozását.

Babindák István és Varga Dávid a zene történelmébe kalauzolta el a RefoRom hallgatóit és munkatársait: előbbi a klasszikus, utóbbi a könnyűzene meghatározó alakjainak élettörténetét ismertette. Megyesi Márta szintén a múltról szóló előadások sorát erősítette, ő a Japánban élő kisebbségek 19. század végi és 20. század eleji helyzetéről beszélt. Rostás Gusztáv a vércukorszint szabályzásának formáiról osztott meg információkat, Orsós János pedig a cigány írásbeliség kezdeteit mutatta be a konferencián részt vevőknek.

Serbán Tihamér rendhagyó témát választott, prezijében saját élettörténetének egy-egy részletét ismertette, méghozzá azért, mert kevésbé ismerik őt a RefoRom hallgatói, ugyanis csak a szakkoli programjain vesz részt, és nem lakik életvitelszerűen az intézményben. Rózsás Jenifer kedvenc országáról, Olaszországáról mesélt, hiszen már többször járt ott, rajong a kultúrájáért, a konyhájáért és nagyon kedveli az ott élőket. Dén Péter előadásával a biológia is terítékre került, ő az örökítésről tartotta meg prezentációját.

A konferencia délutáni szekcióját Balog László nyitotta, aki a szeptemberi betakarításról adott elő, Szárics Diána pedig a romák magyarországi munkaerőpiaci helyzetéről értekezett. Lakatos Attila hasonló témában végzett kutatást, ő a roma fiatalok továbbtanulási lehetőségeit elemezte, Gusztos Éva pedig a környezettudatosság mellett érvelt a tizenöt perc alatt.

Pusztai Dániel a cigány tánckultúra sajátosságait mutatta be a hallgatóknak, Gáspár Barbara pedig ’Érték!?’-címmel tartott előadást. Molnár Angelika segítségével a történelmi tévhitekről tudhattak meg többet a hallgatók, a konferenciát pedig Bangó Henrietta zárta, aki a magáncsőd fogalmát bontotta ki részletesen.

A RefoRom munkatársai egyhangúan bólinthattak a hallgatók előadásai után, hiszen ritka az olyan közösség, amely ennyi tudást halmoz fel, ennyiféle különböző területen. Káli-Horváth Kálmán szakkollégiumi igazgató szavaival élve: „Fantasztikus dolog, hogy ez a sokszínű szakmai és kulturális életközösség mennyi féle és milyen minőségi módon tud ismereteket átadni. Hatalmas komplex ön, én és közösségfejlesztő potenciál van ebben a rendszerben. Hálás vagyok értük Istennek!”

Néhány év, és mint a munkaerőpiac megbecsült tagjaiként rengetegen fognak így vélekedni róluk.

Dezső Attila
A beszámoló megszületésében közreműködött: Gáspár Barbara, Molnár Angelika (fotó)

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content