Út a diplomáig – Házi konferencián adtak elő a RefoRom hallgatói

By 2019-04-15aktuális

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Református Cigány Szakkollégium tanéveinek megkoronázása intézményünk házi konferenciája, ahol hallgatóink saját kutatási területüket mutatják be illusztrált előadásokon keresztül, szakdolgozati témájukból villantanak fel információmorzsákat, vagy érdeklődési területükbe nyújtanak bepillantást. Ez idén sem volt másként, a konferencia után pedig bátran jelenthetjük ki: a RefoRom, mint tehetséggondozó műhely a szakkollégisták akarása és odaszánása miatt nyer igazán értelmet.

A RefoRom házi konferenciájára ezúttal rendhagyó módon, két helyszínen került sor: a szakmai hétvége első napján előadókat a Károli Gáspár Református Egyetem Benda Kálmán Szakkollégiuma fogadta be. Ennek megfelelően intézményünk korábbi munkatársa, a KRE Magyar Nyelvtudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa, Heltai János köszöntötte a hallgatókat Káli-Horváth Kálmán igazgató mellett, Wesselényi Tamás pedig az egyetem képviseletében nyitotta meg az előadások sorozatát, a tiszavasvári Magiszter Általános Iskola roma nyelvű tanulói között végzett projekt bemutatásával.

Orsós János OTDK-dolgozatának témáját, a cigányok irodalmi megjelenítését mutatta be röviden: a kezdetektől egészen az önreprezentációig. Rostás Gusztáv vendéget is hívott előadására, Joka Daróczi János újságíró jelenlétében mesélt az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáról és veszélyeiről. A lelkészhallgató Bandor Árpád arra próbált választ találni, hogy milyen Jézus-kép él az emberekben, és mit mond erről a Biblia, Bangó Henrietta pedig a magáncsőd témáját járta körül. Rontó Zsanett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei korházak páciensei között végzett betegelégedettségi felmérést valamint orvosokat szólaltatott meg munkájukhoz fűződő viszonyuk kapcsán – ennek részleteit osztotta meg a jelenlévőkkel.

Sztojka Szabina sokak számára kulcsfontosságú kérdést/állítást fogalmazott meg „Lehet cigány Jézus” című előadásában, melynek alapját az Egyesült Államokban eltöltött két szemeszter és a fekete teológia tanulmányozása adta. Gusztos Éva a mesterséges intelligenciáról tartotta prezentációját, majd vezette gondolatait addig, hogy az MI rasszista és diszkriminatív – erre több teszt is rávilágított az elmúlt években. Molnár Csillag élelmiszermérnök-szakos hallgató a sör összetevőiről és előállításának folyamatáról értekezett, a konferencia első napját pedig Orsos Brigitta zárta, aki nagy sikert aratott Harry Potter-tematikájú előadásával: ő a népszerű könyv- és filmsorozatban előforduló nevek etimológiájába, valamint magyar és olasz fordításaiba ásta bele magát.

Szombaton már a RefoRom tetőterében, Molnár Angelika prezentációjával folytatódott az információáradat, aki Nagy-Britannia és London érdekességeit vette górcső alá, furcsa törvényekkel, történelmi visszatekintéssel. Lakatos Attila saját életéről mesélt: szociális munkás hallgatónk állami gondozásban nőtt fel, értelmi fogyatékosnak bélyegezték, felnőve pedig szégyellni kezdte cigányságát – hitre jutása után azonban elhatározta, másokat akar segíteni, és jelenleg is ezért küzd. Dr. Bangóné Csík Melinda a cigányság ügyének alakulását szemlézte Farkas Zsombor tanulmánya alapján, a szocialista időszak kezdetétől egészen napjainkig.

Beri Amália, Attila korábbi előadásához hasonlóan szintén magáról mesélt, példaként állítva azt társai elé: azt mondták neki, cigányként nem viszi majd semmire, tizenévesen inkább az iskola mellé járt, ám egy táborban eldöntötte, hogy igenis lesz belőle valaki, és a tanárának is megígérte, hogy elküldi neki diplomája másolatát. Amália ma már egyetemi hallgató és színházban is játszik, szülei azonban nem ismerik el, jól példázva sok társa helyzetét, akik első generációsként indulnak el az értelmiségivé válás útján.

Kolompár József a történelem egyik legjelentősebb tudósának, Nikola Teslának élettörténetét mutatta be, Kovács Szandra pedig a figyelem felkeltéséről tartott előadást, „Hogyan beszéljünk úgy, hogy meghallgassanak?”-címmel. Gáspár Barbara a Bibliai antropológia rejtelmeibe vezetett be minket, majd három zenetörténeti előadás következett. A vajdasági Varga Dávid a magyar muzsikus cigányzene szerbai történetéről, Jónás Rezső a nyolcadik kerületi cigány jazz zenészekről, Oláh Kálmán pedig a jazz ikonikus alakjáról, a szaxofonos John Coltrane-ről osztott meg érdekes információkat. A konferenciát Bogdán Erika személyes hangvételű előadása zárta, aki fontosnak tartotta kiemelni, miért egyaránt fontos számára beás cigány származása, magyarsága, és keresztény hite.

A szakkollégiumi hétvége finisében a RefoRom Alkotóház Klubé és Farkas Zsolté (Khamoro Budapest Band) volt a főszerep, fergeteges zenével és tánccal, az elme után a test felfrissítésére koncentrálva.

Köszönjük hallgatóinknak az előadásokra történő alapos felkészülést, a kutatásokat, akik a konferencián való sikeres szerepléssel újabb lépést tettek a diploma felé vezető rögös és kihívásokat tartogató, ám mégis áldásokkal szegélyezett úton.

Dezső Attila

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content