Berki Elvira: A RefoRom számos lehetőséget nyújt roma egyetemisták számára

By 2020-04-21aktuális

Mint újdonsült reforomos, szeretném minden roma egyetemista számára ajánlani a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumot. Számos lehetőséget, segítséget nyújt ez a közösség, beleértve a lelki, gyakorlati, mentális fejlesztést is.

Rendkívül jó lehetőségnek tartom, hogy aki vidékről kerül fel budapesti egyetemre, nem kell gondoskodnia a lakhatásáról, hiszen ez a közösség nem csak családias hangulatot teremt, hanem ingyen lakhatást is biztosít, levéve a szülők válláról az ezzel járó anyagi terhet. Ezért cserébe nem várnak el semmi mást, csak hogy aktívan kapcsolódjunk be az intézmény szakmai munkájába.

Arról nem beszélve, hogy a kollégium református szellemisége miatt közelebb kerülhetünk Istenhez, erősebb hitre tehetünk szert. Ez azért is fontos számomra, mert a nehéz helyzetekben az ima és a hit az, ami átsegít, és megnyugtat. Számomra fontos, és úgy gondolom, hogy a mai, zajos világban kevesebb figyelem jut ezekre a dolgokra. Többek között ebben is segítséget nyújthat a RefoRom, hiszen minden héten van bibliaismereti foglalkozás.

Fontosnak tartom megemlíteni az ingyenes idegennyelvi képzést, amely hatalmas segítség, hiszen a mai világban már az egekbe szöktek a nyelvi oktatás árai. Legtöbben nyelvvizsga nélkül kerülünk be az egyetemekre, pedig tudjuk: a diploma megszerzéséhez elengedhetetlen a középfokú, komplex nyelvvizsga megléte. A kollégiumi foglalkozásokon belül lehetőségünk van arra, hogy a képzettségi szintünknek megfelelő nyelvi oktatást kapjunk, felkészüljünk a nyelvvizsgára, továbbá elérhető a RefoRom keretein belül egy angol anyanyelvi foglalkozás is, ahol a már megszerzett tudásunkat tudjuk hasznosítani.

Mivel mindannyian roma fiatalok vagyunk, és többnyire az ország minden részéről kerültünk be, fontosnak tartom megismerni egymás hagyományait, a roma kultúra jellemző vonásait. Pozitív dolog, hogy szakkollégiumi tagként erre is lehetőségünk nyílik, egyúttal csökkenteni tudjuk a sztereotípiákat egyéni és csoportos szinten is.

Úgy tudom, hogy tervben van a lovári nyelvoktatás is, amely a két nyelvvizsga-követelményű szakoknál nagy segítség. Személy szerint hozzám közel áll a népem kultúrája, és büszkén mutatnám be akár egyetemem felé is, hogy tisztában vagyok a kultúrámmal, ismerem és beszélem a nyelvét, és az előítéletek ellenére mégis értelmiségi fiatal vagyok.

Nem utolsósorban a RefoRomban dolgozó mentorok segítőkészsége is példaértékű: kérdéseinket örömmel fogadják, és nekem, mint elsőgenerációs értelmiségiként a családban, sokszor nagy segítség, ha tanácsot kérhetek egy olyan embertől, aki már végigjárta az utat, ami még előttem áll.

Összegezve a fent említetteket, fantasztikus lehetőségnek tartom, ha valaki reforomos szakkollégista, vagy budapesti lakosként szeretne az intézmény hallgatója lenni. A Budapesti Református Cigány Szakkollégiumban nem csak tanulást segítik, akár mentorálással, akár anyagi segítséggel, de egy olyan közösség tagjává válhat az ide jelentkező, ahol a jövő értelmiségi roma nemzedékének képviselői élnek együtt. Büszke vagyok rá, hogy a RefoRom tagja lehetek.

Szöveg: Berki Elvira

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content