Horváth Balázs: Nem tudok anélkül élni, hogy Isten ne jutna eszembe minden nap

By 2020-04-21aktuális

Római katolikus családba születettem, 6 hetes koromban kereszteltek meg. Ez volt az első alkalom, hogy utcára vittek. Első utam az Isten házába vezetett.

Amikor óvodás voltam, kaptam anyukámtól egy mesekönyvet. Bibliai történtek voltak benne rajzokkal. De anyám mondta, amikor olvasta nekem, hogy ez nem mese, valóban megtörtént. Azt hiszem, egy gyerek érzi legbelül, hogy mi igaz és mi nem. Nagyon tiszta ilyenkor még a szív és az elme. Megtanultam imádkozni saját szavaimmal is. Általános iskolában lehetett jelentkezni hittanra, anya íratott be, de nem várt el semmit. 6 hetes koromban nem lehetett ellenvetésem, de 12 évesen, az absztrakt gondolkodásnak köszönhetően már lehet véleménye egy gyereknek. Pár hónap után megtörtént az elsőáldozásom. Nem kérte senki. Én akartam. Anya örült.

Ma már nem tudok anélkül élni, hogy Isten ne jutna eszembe minden nap.  Keresztyénnek vallom magam, de nem teszem hozzá milyen felekezethez tartozok, mert felesleges. Minden vallás több részre szakadt, de Isten egy maradt. Neki mindegy, hogy ki milyen címkét tett magára, ha már ettünk a tiltott gyümölcsből és tudjuk, mi az erkölcsileg helyes és helytelen, kötelességünk e szerint cselekedni.

Ami a kereszténységben a leginkább „vonzó” számomra, az az, hogy hasonló az ember-Isten kapcsolat a szülő-gyerek kapcsolathoz. Tartozunk egy hatalmas erőhöz, aki a tiszta szeretet, és ha rosszat teszünk, megbánással és helyrehozatallal kiengeszteljük az Urat, így nem kínoz tovább a bűntudat sem. De nem hiszem, hogy az Úr haragvó lenne, hiszen mindig érezteti a szívünkben, hogy merre menjünk, kivel, hogyan bánjunk és ha hallgatunk erre a hangra, akkor nem terünk el az útról. Ha nem figyelnünk eléggé, ez a hang van megbántódva bennünk. Tudom, hogy van egy kijelölt életútunk, ahogyan azt is, hogy a végén el kell jutnunk Istenhez. Erről beszélhetett Jézus, amikor azt mondta: „Én vagyok az út, az igazság és az élet.” Az út befelé vezet, az igazság ott található, így lehet teljes az élet.

Jézus nekem Isten legközvetlenebb kiáradása. A tökéletes ember prototípusa. Minden tette és szava egy minta, amit követni lehet. Ha valaki jól ismeri Jézus tanításait, bármilyen helyzetben fel lehet tenni a kérdést: Mit mondana erre Jézus? Ha tudjuk a választ, nem hibázhatunk. De minél többet beszélünk, annál nagyobb a félreértés esélye, éppen ezért a zenében, szavak nélkül tudom kifejezi Isten és az ő teremtése előtti hódolatomat. A hang a legfinomabb elem, a teremtő Ige, ez van legközelebb az Istenhez, és ezek keresztül tudok hozzá a leghamarabb eljutni.

Az élet sokszor állított elém akadályt a zene tanulásában, de valahogyan a gondviselés mégis segített abban, hogy most Egyetemre járhatok. Érzem, ahogy a hang azt súgja: ez az én utam, és a zenén keresztül mondhatok hálát mindenért, amit kaptam.

Kövess minket Facebookon!

Instagramon is ott vagyunk!

Skip to content